logo
  • Acupunctuur
    Verbeter je energie en gezondheid met acupunctuur
  • Acupunctuur
    Verbeter je energie en gezondheid met acupunctuur

Chinese acupunctuur

Acupunctuur

Met dunne acupunctuurnaaldjes stimuleer je het lichaam, om het zelfgenezend vermogen te reguleren. Acupunctuur werkt accumulatief, je bouwt op met een aantal behandelingen, naar een eindresultaat.

Diagnose
De Chinese Geneeskunde maakt gebruik van 8 parameters. Dit zijn Yin, de rustgevende en opbouwende functies van het lichaam en yang, de verwarmende, bewegende en transformatie functies, Li (diepliggend), Biao (aan de buitenkant). Xue (materie, bloed), Qi (energie), Han (koude) en Re (warmte).
De Chinese Geneeskunde kent diverse diagnostische middelen. De belangrijkste zijn de pols- en tongdiagnose. Hiermee kan de conditie van de organen bepaald worden en in combinatie geven ze een accuraat beeld van het functioneren van lichaam en geest.

Termen

Qi
Qi staat voor levenskracht, energie, beweging, ademhaling.
Vanuit de Westerse Geneeskunde omvat Qi bindweefsel, ATP (energie om cellen in het lichaam te laten functioneren), enzymen en neurotransmitters.

Meridianen
Qi bevindt zich in de meridianen.
De meridianen kunnen gezien worden als kanalen waarin of waarlangs zich de Qi beweegt.
De 12 hoofdmeridianen zijn verbonden aan en genoemd naar de organen. Op deze meridianen liggen de acupunctuurpunten (ongeveer 350 punten) die specifieke functies hebben.
Mijn taak als acupuncturist is om de verstoorde meridianen vervolgens weer in balans te krijgen. Een verstoring op 1 plek heeft ergens anders een echo. Zo is er bijvoorbeeld bij hoofdpijn, een distaal acupunctuurpunt op de voet geschikt. Met speciale naaldtechnieken kan de acupuncturist blokkades, stagnaties in de meridianen opheffen. Er wordt DeQi aangeprikt met de naald. DeQi is een sensatie, een gevoel van prikkeling, warmte, uitstraling, of zwaarte ter hoogte van het aangeprikte acupunctuurpunt.

Harmonisatie en het herstellen van het energetisch evenwicht is datgene waar men in de Chinese Geneeswijze naar streeft.
Een acupuncturist behandelt niet de ziekte, maar de mens die energetisch uit balans is.

Door balans te herstellen in de meridianen zal de Qi beter gaan stromen, circuleren in het lichaam, waardoor het genezend proces versneld wordt.
Acupunctuur helpt de homeostase van het lichaam te herstellen en de gezondheid verbetert.