logo
  • Japanse acupunctuur
    Japanse Acupunctuur
    Less is more

Japanse acupunctuur

Toyohari | Moxa

Acupunctuur is van oorsprong Chinees en is door de nauwe banden tussen beide landen in Japan terechtgekomen. In Japan heeft de acupunctuur zich op eigen wijze verder ontwikkeld. Begin vorige eeuw heeft een groep acupuncturisten een nieuwe stroming binnen de acupunctuur ontwikkeld: Keiraku Chiryo, wat meridiaantherapie betekent. Toyohari is een vorm van meridiaan therapie.

Het verschil met Chinese Acupunctuur
De naalden gaan bij Toyohari niet door de huid heen en blijven niet staan tijdens de behandeling, zoals gebruikelijk bij de Chinese stijlvormen.
De punten worden één voor één behandeld; de therapeut monitort en stuurt de behandeling bij door steeds de pols te blijven voelen en eventuele reacties van de patiënt te blijven waarnemen.
De Toyohari stijl kenmerkt zich door een oppervlakkige naaldinsertie ofwel het zogenaamde “contact needling”. Toyohari onderscheidt zich door een geconcentreerde en subtiele naaldtechniek, waarbij de naald de huid net niet of nauwelijks raakt.

Er wordt met Qi gewerkt en niet zozeer met de stimulatie van zenuwuiteinden in de huid, zoals die ontstaat bij het door de huid inbrengen van een naald. Het concept van het ‘arriveren van Qi’ is ook anders: de Qi bij de naaldtechniek moet in eerste instantie door de therapeut gevoeld worden en niet noodzakelijkerwijs door de patiënt, waar in de Traditionele Chinese Geneeskunde vaak de nadruk gelegd wordt op hetgeen wat de patiënt voelt.

Toyohari
Toyohari betekent letterlijk vertaald Oost-Aziatische Naaldtherapie.
Toyohari is ontwikkeld door blinde acupuncturisten. Momenteel wordt Toyohari door 30% van de acupuncturisten in Japan beoefend. Een blinde acupuncturist moet namelijk meer dan ieder ander op zijn tactiele vaardigheden kunnen vertrouwen.

Door hun uitstekende sensitiviteit zijn hele specifieke technieken ontwikkeld die als kenmerk dragen: minder is meer. Er is een hoge mate van gevoeligheid door de therapeut vereist, voor zowel de diagnose, de puntlocatie als de naaldtechnieken. Toyohari is een resultaatgerichte acupunctuurvorm die als zeer aangenaam wordt ervaren door patiënten. Het is pijnloos voor de patiënt en het is een tastbare techniek voor de therapeut.

Buik- of Haradiagnose
De buikregio wordt op een zachte subtiele wijze gepalpeerd. Huid kwaliteit, opvallende kenmerken in structuur en vorm wordt met de hand waargenomen.
Op de buik representeren een aantal gebieden de diverse Yin meridianen. Aan de conditie van de huid kan de acupuncturist voelen of deze meridianen vol/leeg dan wel gestagneerd zijn.

Moxa
Behalve met naalden wordt er voor het stimuleren van de acupunctuurpunten ook gebruik gemaakt van een verwarmende techniek door middel van Moxa, het gedroogde kruid Bijvoet ofwel Artemisia Vulgaris. De Moxa wordt met een wierook staafje aangestoken. De techniek is als volgt: De Moxa kegel wordt verwijderd zodra de warmte duidelijk voelbaar is. Dit betekent dat de kegel voor circa 1/3 opbrandt en dan weggehaald wordt. Moxa stimuleert de aanmaak van rode en witte bloedcellen en reguleert het calciumgehalte van het bloed.

Zhong Jiao acupunctuur is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Toyohari, www.toyohari.nl.
Ik volg regelmatig intervisie bijeenkomsten voor deze bijzondere vorm van acupunctuur.