Chinese
acupunctuur

Chinese acupunctuur

De Traditionele Chinese Geneeswijze heeft zich in de loop van 2000 jaren ontwikkeld tot een volledig systeem, met een eigen diagnose en effectieve behandelingsmethode. Belangrijk is de vrije stroom van Qi als basis voor gezondheid van lichaam en geest.

De Chinese Geneeskunde kent diverse diagnostische middelen.
De belangrijkste zijn de pols- en tongdiagnose. Hiermee kan de conditie van de organen bepaald worden en in combinatie geven ze een accuraat beeld van het functioneren van lichaam en geest.

De Chinese geneeskunde maakt gebruik van 8 parameters. Dit zijn Yin, de rustgevende en opbouwende functies van het lichaam en yang, de verwarmende, bewegende en transformatie functies, Li (diepliggend), Biao (aan de buitenkant). Xue (materie, bloed), Qi (energie), Han (koude) en Re (warmte).

Qi

Qi staat voor levenskracht, energie, beweging, ademhaling.
Vanuit de Westerse Geneeskunde omvat Qi bindweefsel, ATP (energie om cellen in het lichaam te laten functioneren), enzymen en neurotransmitters.

Qi Energy

Wat doet Chinese acupunctuur?

Chinese acupunctuur is gericht op het herstellen van de vitale energie van het lichaam, de Qi.

De meridianen zijn als kanalen met vertakkingen en brengen voeding naar organen, weefsels, spieren, zenuwen. Met naaldjes wordt de Qi-stroom of energie in de meridianen gereguleerd, zodat er weer vrije doorstroom mogelijk is.

Door het herstel van de Qi in de meridianen wordt er direct invloed uitgeoefend op de organen, de hormonen balans en het autonoom zenuwstelsel.

Mijn taak als acupuncturist is om de verstoring weer in balans te krijgen. Een verstoring op 1 plek heeft ergens anders een echo. Zo is er bijvoorbeeld bij hoofdpijn, een distaal acupunctuurpunt op de voet geschikt.

Ons lichaam krijgt vaak de kans niet om te ontladen.  We moeten snel weer door met de dagelijkse dingen. Het zenuwstelsel heeft geen tijd om te herstellen en er is geen ontlading. Er is gestagneerde energie. Acupunctuur zet ons zelf-regulerend vermogen weer “aan”.

Acupunctuur is zeer effectief in pijnbestrijding, werkt afvalstoffen het lichaam uit en zet aan tot herstel van fysiek en emotionele balans.

acupunctuur

Wat kan acupunctuur voor mij betekenen?

Acupunctuur wordt ingezet bij vele klachten. Acute of langdurige klachten, waarvoor de reguliere westerse geneeskunde geen oplossing kan vinden. Dit soort klachten zijn vaak goed te ondersteunen met behulp van acupunctuur.  Vanaf de 20e eeuw ontwikkelen artsen in het oosten en in het westen de acupunctuur verder. Er komen steeds meer wetenschappelijke studies naar de effecten en naar de manier waarop het werkt.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vermeldt meer dan 100 ziekten en aandoeningen, waarbij de werkzaamheid van acupunctuur is onderzocht. Kijk bij indicaties of je klacht erbij staat.

acupunctuur Zhong Jiao

Een acupuncturist behandelt niet de ziekte, maar de mens die energetisch uit balans is. Het streven is het helpen naar bewustwording- en heling.

balans
Qi Tai Chi

Qi als beweging, ademhaling in Tai Chi.

Copyright 2022 © acupunctuur-zhong-jiao.nl | Privacystatement | Alle rechten voorbehouden