Indicaties

acupunctuur Zhong Jiao

Acupunctuur is op véle punten inzetbaar!

Acupunctuur vermindert pijn en versnelt het genezingsproces.
De juiste plaatsing en technieken op actieve acupunctuurpunten sturen en beïnvloeden ons lichaam en dan met name het autonome zenuwstelsel en het hormoonstelsel. Acupunctuur heeft de potentie deze processen te kunnen balanceren en corrigeren.

Acupunctuur vermindert ontstekingen, zwellingen en verbetert de lokale bloedsomloop waardoor er een betere toevoer van voedingsstoffen is en de afvoer van schadelijke stoffen versneld wordt.

 • Acupunctuur versterkt en onderhoud de algemene gezondheid van lichaam en geest
 • Acupunctuur werkt direct op de vitaliteit
 • op het autonoom zenuwstelsel, bij hormonale onbalans, op het bloed- en vatenstelsel en het muscoskeletale stelsel
 • afvoer van toxines, afvalstoffen
 • Tijdens een aanval of ter preventie
 • Hooikoorts
 • Voedings allergie
 • Sinusklachten, druk en verstopte neus

Vanuit de Chinese Geneeskunde zijn vaak de longen hierbij betrokken. De slijmproductie wordt gezien als damp, een vloeistof verdikking, wat met acupunctuur verbeterd kan worden.

Astma (Grieks) betekent gehijg, gepiep.

Een half miljoen mensen in Nederland hebben astma. Bij astma is er een vernauwing van de bronchi. Hierdoor kan slijm niet verwijderd worden door te hoesten. Men is benauwd, kortademig en vermoeid.

Er zijn twee types astma:
-atopisch astma of extrinsiek astma en het intrinsiek astma.

Atopisch astma start al tijdens de kinderjaren, gaat vaak gepaard met verkoudheden, komt in de familie voor en er is veelal eczeem.
Er zijn verschillende allergenen betrokken en IGe-immuunglobulines kunnen 6 keer hoger zijn dan normaal.
De belangrijkste allergenen zijn huisstofmijt, pollen, sporen, dierenhuidschilfers. Soms kan een allergische reactie uitgelokt worden door allergenen van voedsel als schaaldieren, vis, ei, meilk, gist of graan die de bronchi bereiken via de bloedcirculatie.

Intrinsiek astma start op een later tijdstip in het leven en is niet allergisch en treedt op zonder eczeem. Intrinsiek astma begint meestal tussen 30 en 40 jaar, ontwikkelt zich door verkoudheden en griep en levenstijl als stress, overwerk, emotie en verkeerde voeding.

In de TCM is zuurstof een bron van onze levensenergie en goed ademen is belangrijk voor een goede gezondheid.

Er is bij astma in de Chinese Geneeskunde een relatie tussen de Long en de Nier energie. Het immuunsysteem van de Long en Nier heet het Wei Qi systeem. Bij allergisch astma is er vanaf de kindertijd een leegte van het Wei Qi systeem. Er kan bij langdurige hoest ook een Nier leegte ontstaan. De hyperreactiviteit van het immuunsysteem is te wijten aan een Leegte van het Wei Qi syteem van zowel Long als Nier.

Acupunctuur is gericht op het versterken van de Nier energie, omdat dit het immuunsysteem versterkt, in de Westerse fysiologie bevestigd de Nier deze rol ook, want alle cellen die een rol spelen in het immuunsysteem zijn immers afgeleid van een gemeenschappelijke stamcel in het merg (In de Chinese Geneeskunde is merg het product van Nier Jing). Acupunctuur behandelt ook het dalen van de Longenergie en verdrijft wind en vermindert slijm (behandelen van de Milt energie) in de thorax, waardoor het ademen weer beter gaat. Emoties die een rol spelen bij intrinsiek astma, worden altijd bij mijn behandeling met speciale puntcombinaties behandeld. Emoties zijn vaak gerelateerd aan de Lever in de Chinese Geneeskunde en vormen een uitlokkende factor bij een astma aanval.
Bij eczeem is er hitte en wind, die met acupunctuur goed te behandelen zijn.

 • Vaak naar het toilet gaan
 • Moeilijk plassen
 • Prostaatklachten
 • Hoge of lage bloeddruk
 • Bloedarmoede
 • Doorbloedingsklachten

In de Chinese Geneeskunde wordt duizeligheid aan verschillende pathologische syndromen gekoppeld. Etiologie kan bestaan uit emotionele spanningen, overwerk of verkeerde voeding en trauma. Een frequente oorzaak van duizeligheid is het Excess type “lever yang stijging”. Symptomen als duizeligheid, piep in de oren, hoofdpijn, prikkelbaarheid steken de kop op. De acupuncturist kan met verschillende punten deze lever yang stijging onderwerpen. Als er ook evenwichtsverlies of tremoren (beven) is er “lever wind” in de meridianen aanwezig. Aan de pols is te voelen of de positie op de lever als een snaar aanvoelt, op de tong neigen de randen naar rood. Als er plakkerig wit beslag op de tong te zien is, en daarbij de symptomen als concentratiestoornissen, een zwaarte gevoel bij de duizeligheid, spreken we van “flegma in het hoofd”.

Bij lichte duizeligheid, vermoeidheid, depressie, slechte eetlust, is er een leegteconditie, waarbij er meer versterkende voedende punten aangeprikt worden. Als er ook rug- of knie pijn, vermoeidheid of sprake is van in de nacht wakker worden, met nachtzweten, is er een “nier leegte”. Al deze TCM patronen van duizeligheid kunnen voorkomen bij Meniere, aantasting van de achtste hersenzenuw, of een infectie van de hersenstam.

 • Schildklier aandoeningen
 • Diabetes

Acupunctuur is een goede ondersteuning bij zowel natuurlijke zwangerschap als IUI, IFV, ICSI, FET, DET trajecten. Het vergroot je kans op vruchtbaarheid en stimuleert de innesteling. De naaldjes stimuleren de bloedcirculatie van de baarmoeder. Chinese kruiden helpen bij de opbouw van het baarmoederslijmvlies om de innesteling te bevorderen.
Het doel: een gezonde zwangerschap.

Kijk op Fertiliteit en Westerse Geneeskunde

Invloed op (in)fertiliteit zijn
chromosomen afwijkingen die miskramen veroorzaken.
anatomisch: baarmoedervorm afwijkingen, vleesbomen.
hormonale onbalans als FSH/LH/E@/progesteron
– schildklier aandoening
-endometriose
-PCOS
-infectie, bacterieel en viraal
-externe omgeving factoren als cosmetica, waspoeder, bleekmiddelen, plastic wat oestrogeen verhoging geeft en een voorbode voor infectie is.
problemen in het immuunsysteem   
-genetische compatibiliteit
-immuunreactie naar de baby
-sperma antigenen
-bloedstolling problemen
-witte bloed cel overactiviteit
-interne factoren
-dieet
-beweging
-darmflora

Fertiliteit en Chinese Geneeskunde 

Hoe het immuunsysteem fertiliteit saboteert.
Het chinese woord voor immuniteit is Mian Yi.

Nier Jing is de basis voor een goede constitutie en immuniteit. Het neemt af bij ouder worden,
teveel stress, verkeerd dieet, of teveel werken, kortom niet kunnen herstellen en snoepen van je reserves. Verder is invasie van koude in de baarmoeder een belangrijke oorzaak voor het niet zwanger worden.

Patronen bij infertiliteit zijn leegte, bloedleegte en nier leegte.
en excess: koude, damp, bloedhitte, qi stagnatie, bloedstasis en flegma. Al deze factoren hebben invloed op de gynaecologische meridianen. Dit zijn de Chong Mai en de Ren Mai en gaan door de baarmoeder.

Acupunctuur en Chinese Kruiden harmoniseren en reguleren de oorzaken.

De belangrijkste tijden om te behandelen met acupunctuur zijn de folliculaire fase, dag 5 tot 8 of de dag voor of na de ovulatie en 6-10 dagen na ovulatie voor innesteling. Omdat ik ook met kruiden werk, behandel ik altijd voor de ovulatie.  Als er er problemen zijn in de temperatuur curve, behandel ik vaker met acupunctuur. Het hangt dus van de situatie.

Bij IVF en IUI,  adviseer ik je minimaal 8  weken voor terugplaatsing te starten. Liever 3 maanden van te voren, omdat ik dan aan de kwaliteit van de eicel werk, aan het de opbouw van het baarmoederslijmvlies, naar de voeding kan kijken en eventueel deze aanpassen. Acupunctuur helpt voor ontspanning. Stress is een belangrijke reden voor niet zwanger worden.

Acupunctuur kan ook nog helpen als de inseminatie of de terugplaatsing al kort gepland is.

Ik behandel met frequentie therapie, voor een betere bloedcirculatie, basis frequenties voor opbouw van de gezondheid zoals; de lever, de nieren, het reduceren van stress en speciale fertiliteit frequenties.

Mannen en infertiliteit

Vaak behandel ik de man, voor een betere zaadkwaliteit zijn er speciale kruiden formules, die goed werken. Het beste is 12 weken van te voren, hier mee te starten. Ook de dag voor de inseminatie, voordat het zaad dus bewerkt wordt in het ziekenhuis, helpt acupunctuur goed.

 • Menstruatie klachten
 • Zware bloeding
 • Tussentijdse bloedingen
 • Onregelmatige cyclus
 • PMS
 • Onvruchtbaarheid, kinderwens
 • Voorkomen van miskramen
 • Afscheiding klachten
 • Endometriose
 • Vleesbomen
 • Menopauze
 • Zwangerschaps klachten als misselijkheid

Vanuit de Chinese Geneeskunde worden vrouwen klachten behandeld door middel van acupunctuurpunten die relatie hebben tot lever, milt, nieren en vooral het balans brengen in het hele systeem, dus ook de Shen, onze rust en kalmte van de geest.

 • Angina Pectoris (pijn op de borst)
 • Hartkloppingen
 • Hartziekten
 • Spanningshoofdpijn
 • Migraine aanvallen
 • Hormonale hoofdpijn
 • Sinus hoofdpijn
 • Nek- schouder hoofdpijn

Vanuit de Chinese Geneeskunde wordt hoofdpijn vaak verklaard door stagnatie en opstijgend yang qi, of het niet kunnen stijgen van helder yang qi. Verder kan er damp aanwezig zijn, in de sinussen of in 1 van de driewarmers, dit kan opgelost worden met acupunctuur en/0f kruiden.

Hoofdpijn komt vaak voor en is goed te behandelen met acupunctuur!

Hoofdpijn kan optreden achter in het hoofd, aan de zijkant bij de slaap, frontaal of vertex, als migraine, en op verschillende tijdstippen van de dag. Soms verergert hoofdpijn door activiteit of wordt hoofdpijn juist minder door te bewegen. Er zijn verschillende types hoofdpijn en ze hebben allen een andere aanpak in de Chinese Geneeskunde.

Allergie is een reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen (allergenen),  die op zich niet schadelijk hoeven te zijn. Denk aan stuifmeelkorrels, huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt, schimmelsporen of voedselbestanddelen.  Een allergeen komt vooral via de huid en de luchtwegen het lichaam binnen, waarna het immuunsysteem deze allergenen onschadelijk (aanmaak histamine) probeert te maken met een soms overdreven allergische reactie.  Deze klachten als loopneus, tranende ogen, jeuk, benauwdheid, diarree, zijn niet van het allergeen zelf, maar van de reactie van het immuunsysteem op het allergeen. Hooikoort is een bekend voorbeeld.

Hooikoorts

Hooikoorts  is een allergische reactie op stuifmeel/pollen van bomen, grassen of planten.

Typische symptomen zijn:
neus; jeuk, droge neus, loopneus, kriebel, niezen
ogen; tranen, jeuk, gezwollen, brandend gevoel, rood
keel; keelpijn, droog, branderig, hoesten, kriebel
algemeen:  moe en hoofdpijn

In de Chinese geneeskunde heeft hooikoorts te maken met een verzwakte longenergie.
Chinees gezien is de Lever gerelateerd aan Wind en is de Lever actief als Hout element (Vijf elementen cyclus) in de lente. Invasie van de Long door Wind verzwakt de functies van de long, beïnvloedt het verspreiden en dalen van de longenergie en geeft een verstopte of loopneus. De long opent in de neus en is belangrijk voor huid en haar. De lever opent in de ogen en de keel is de deur van de long en de maag. De Chinese Milt is verantwoordelijk voor de transport van vloeistoffen.  De long meridiaan heeft zijn oorsprong in de middelwarmer, waar de Milt bevindt. Wind tast eerst de Long aan. Wind veroorzaakt jeuk, beïnvloedt de huid, geeft hoofdpijn en kan ook rechtstreeks de meridianen van het gezicht aanvallen.

Met acupunctuur wordt er behandeld om de long te versterken en te bevochtigen, het immuunsysteem in balans te brengen,  windhitte of windkoude te disperseren en/of verwarmen, de lever te reguleren en de nier die de longenergie ontvangt te voeden.  De Milt is in de Chinese Geneeskunde ook belangrijk bij slijmvorming in neus en keel.

Het beste is om in de winter al te beginnen met acupunctuur en zo het immuunsysteem te versterken en voor te bereiden voor de lente en alle vervelende hooikoorts perikelen.

 • Hoestverkoudheid
 • Astma
 • Bronchitis
 • Keelontsteking
 • Darmklachten
 • Buikpijn
 • Bedplassen
 • Slaapproblemen
 • Oorklachten
 • Oedeem
 • Vochtophopingen
 • Koude ledematen
 • Rusteloze benen
 • Bronchitis
 • Astma
 • Hyperventilatie
 • Kortademigheid
 • Benauwheid
 • Heesheid

Vanuit de Chinese Geneeskunde zijn vaak longen betrokken, lever en nieren. Acupunctuur kan een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van de klachten.

Astma (Grieks) betekent gehijg, gepiep.

Een half miljoen mensen in Nederland hebben astma. Bij astma is er een vernauwing van de bronchi. Hierdoor kan slijm niet verwijderd worden door te hoesten. Men is benauwd, kortademig en vermoeid.

Er zijn twee types astma:
-atopisch astma of extrinsiek astma en het intrinsiek astma.

Atopisch astma start al tijdens de kinderjaren, gaat vaak gepaard met verkoudheden, komt in de familie voor en er is veelal eczeem.
Er zijn verschillende allergenen betrokken en IGe-immuunglobulines kunnen 6 keer hoger zijn dan normaal.
De belangrijkste allergenen zijn huisstofmijt, pollen, sporen, dierenhuidschilfers. Soms kan een allergische reactie uitgelokt worden door allergenen van voedsel als schaaldieren, vis, ei, meilk, gist of graan die de bronchi bereiken via de bloedcirculatie.

Intrinsiek astma start op een later tijdstip in het leven en is niet allergisch en treedt op zonder eczeem. Intrinsiek astma begint meestal tussen 30 en 40 jaar, ontwikkelt zich door verkoudheden en griep en levenstijl als stress, overwerk, emotie en verkeerde voeding.

In de TCM is zuurstof een bron van onze levensenergie en goed ademen is belangrijk voor een goede gezondheid.

Er is bij astma in de Chinese Geneeskunde een relatie tussen de Long en de Nier energie. Het immuunsysteem van de Long en Nier heet het Wei Qi systeem. Bij allergisch astma is er vanaf de kindertijd een leegte van het Wei Qi systeem. Er kan bij langdurige hoest ook een Nier leegte ontstaan. De hyperreactiviteit van het immuunsysteem is te wijten aan een Leegte van het Wei Qi syteem van zowel Long als Nier.

Acupunctuur is gericht op het versterken van de Nier energie, omdat dit het immuunsysteem versterkt, in de Westerse fysiologie bevestigd de Nier deze rol ook, want alle cellen die een rol spelen in het immuunsysteem zijn immers afgeleid van een gemeenschappelijke stamcel in het merg (In de Chinese Geneeskunde is merg het product van Nier Jing). Acupunctuur behandelt ook het dalen van de Longenergie en verdrijft wind en vermindert slijm (behandelen van de Milt energie) in de thorax, waardoor het ademen weer beter gaat. Emoties die een rol spelen bij intrinsiek astma, worden altijd bij mijn behandeling met speciale puntcombinaties behandeld. Emoties zijn vaak gerelateerd aan de Lever in de Chinese Geneeskunde en vormen een uitlokkende factor bij een astma aanval.
Bij eczeem is er hitte en wind, die met acupunctuur goed te behandelen zijn.

 • Reumatoïde artritis
 • Bewegingsbeperkingen
 • Ziekte van Bechterew, Reiter
 • Jicht
 • Rugpijn
 • Tennis elleboog
 • Golfers elleboog
 • RSI
 • Whiplash
 • Nekklachten
 • Schouderklachten
 • Carpal tunnel syndroom
 • Eczeem
 • Acne
 • Psoarias

Vanuit de Chinese Geneeskunde zijn huidaandoeningen, het niet kunnen lozen van toxines door de lever, het ontstaan van hitte en damp, die roodheid geven aan de huid. Wind, die de jeuk geeft. Vaak zijn lever, darmen en spijsvertering betrokken en worden deze behandeld om de onderliggende oorzaak te behandelen.

 • Multiple Slerose
 • Sjögren’s syndroom
 • Kanker, voor, tijdens en chemo therapie, het opbouw van het immuunsysteem na kanker.
 • Atrose, het afremmen van het slijtage proces en pijn bestreding.
 • reuma
 • Oogontsteking
 • Traanogen
 • Wazig zien
 • hoge oogdruk
 • macula degeneratie
 • staar
 • diabetes Retinopathie
 • droge ogen
 • vlekjes voor de ogen
 • licht gevoeligheid
 • oogzenuw Atrofie
 • Usher syndroom

Alle oogklachten behandel ik met de acupunctuur methode Micro acupuncture 48.

 • Oorontsteking
 • Oorsuizen
 • Tinnitus
 • (plotselinge) Doofheid
 • Duizeligheid
 • Angsten
 • Onrust
 • Stress
 • Depressie
 • Somberheid
 • Spanningen

Onrust wordt veroorzaakt doordat iemand uit balans raakt. Verhoogde Stress geeft klachten als hartkloppingen, zweten, stemmingswisselen, slecht slapen, pijn in de buik of elders in het lichaam, slaapklachten, hoofdpijn, depressie en meer.
Het lichaam maakt stress hormonen als cortisol, (nor)adrelanine aan om het lichaam voor te bereiden om te vluchten als er gevaar is. Bij te langdurende stress, het alert blijven, zendt de hypothalamus signalen naar de hypofyse om hormonen aan te maken, die naar de bijnieren gaan. Hier wordt cortisol geproduceerd,  “het gevoel passief op de hoede zijn”.  Er is geen herstel en het lichaam komt niet tot rust. Dit leidt bij workoholics, soms tot een adrelanine verslaving. Te hoge cortisol concentraties kunnen leiden tot verkleinen van de Hippocampus (korte termijn geheugen), de vergeetachtigheid treedt op.  Door aanmaak van teveel adrelanine vernauwen de bloedvaten en de bloeddruk gaat omhoog. Noradrelanine aanmaak werkt op het minder werken van de spijsvertering, omdat er tijdelijk meer bloed beschikbaar komt voor de hersenen en spieren.

Acupunctuur heeft een remmende werking op stress hormonen, reguleert de hormonen en het zenuwstelsel.

Rusteloze benen worden ook wel restless legs genoemd. Het is een tintelend, zeurend onrustig gevoel in de benen, die bij niet bewegen te voelen is. Er is een aandrang om de benen te willen bewegen. Het komt vaak als je in bed ligt of lang stilzit in een stoel.
Vaak wordt de nachtrust hierdoor verstoord, wat klachten geeft als slechte concentratie of vermoeidheid.

Oorzaken kunnen liggen in erfelijkheid, zwangerschap, een tekort aan ijzer, vitamine B12, foliumzuur of bij chronische ziekten als diabetes, nierziekten, schildklier, reuma. Ook bij medicijn gebruik  als bijwerking (bijv. geneesmiddelen als antidepressiva, tegen allergie, of misselijkheid kunnen rusteloze benen geven.

Met acupunctuur gaat de doorstroming in de benen beter stromen, ook wordt de nachtrust, onrust en de algemene energie naar een beter niveau gebracht.

 • Insomnia
 • Slapeloosheid
 • Niet goed in slaap komen
 • Te vroeg wakker
 • Teveel slapen
 • Abneu
 • Misselijkheid, braken
 • Oprispingen van zuur
 • Afvallen
 • Constipatie
 • Diarree
 • Malabsorbtie, Ziekte van Crohn, Collitis Ulcerosa
 • Galaandoeningen
 • Diarree
 • Constipatie
 • Slechte eetlust
 • Opgezet gevoel
 • Rhinitis
 • Bijholte ontstekingen
 • Poliepen
 • Keel ontsteking
 • Stoppen met roken, 3 behandelingen
 • overgewicht, ondersteuning om afvalstoffen te versnellen, en psychische ondersteuning.
 • Burn-out
 • Te weinig energie
 • Chronische vermoeidheid
 • na ziekte van Pfeiffer of andere ziektenIn de Chinese Geneeskunde wordt vermoeidheid veroorzaakt door de uitputting van bloed (Xue), vitale essentie (Jing), vloeistoffen (Jinye), en vitale energie (Qi).

Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Een zwakke constitutie is vaak al meegekregen vanaf de geboorte. Andere boosdoeners zijn overwerk, mentaal of fysiek, teveel inspanningen, veel stress, maar ook een verkeerd dieet of een ziekte kan een mens uitputten.

Bij vermoeidheid kunnen er allerlei klachten ontstaan als diarree, troebel zicht, palpitaties, duizeligheid, rugpijn, slaapklachten, hoofdpijn of vervelende emoties.

Ik verwijs u naar een volledige lijst met klachten die volgens de World Health Organization (WHO) behandeld kunnen worden met acupunctuur.

Verbeter je vitaliteit en verminder je klachten!

Copyright 2022 © acupunctuur-zhong-jiao.nl | Privacystatement | Alle rechten voorbehouden