Vitale voeding

De kennis van voeding binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde gaat meer dan 3000 jaar terug. Deze kennis is zowel mondeling als schriftelijk overgegeven van generatie tot generatie. Het “yun” eten is gericht op het herstel van harmonie in het lichaam.

De kennis van voeding binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde gaat meer dan 3000 jaar terug. Deze kennis is zowel mondeling als schriftelijk overgegeven van generatie tot generatie. Het “yun” eten is gericht op het herstel van harmonie in het lichaam. In deze traditie brengt voeding balans, door het gebruik van de juiste voeding en kookmethoden, die individueel en energetisch zijn gebonden aan leeftijd, metabolisme, spijsverteringscapaciteit en wordt in elk seizoen aangepast.

Voeding heeft invloed op de constitutie, onze dagelijkse energie en onze geest!

Voeding heeft invloed op de constitutie, onze dagelijkse energie (Qi) en op onze geest. In de Chinese Geneeskunde zijn voeding en geest (de Shen) onvermijdelijk verbonden. Zo kan verward denken leiden tot overeten, een opgeblazen buik of diarree. Emoties als angst, piekeren, woede of verdriet verstoren onze eetlust en de spijsvertering!

Wat je eet heeft invloed op hoe je voelt, het kan je moe maken of juist energiek laten voelen. Het kan lichamelijke en mentale klachten verergeren of juist verminderen! Elk mens heeft zijn eigen unieke spijsvertering; er is een onderscheid tussen de fysische temperatuur van voedsel en drank en de post-digestieve temperatuur, deze verwijst naar het effect op ons lichaam.

Energetisch betekent dit;

Heet voedsel (bijv. cayenne peper) geeft hitte in het lichaam en moet altijd in kleine hoeveelheden toegevoegd worden, indien teveel kan het juist een sterk energetisch verkoelend effect hebben: bij te heet voedsel ga je transpireren en koel je af.

Warm voedsel verdeelt koude.
Koude kan letterlijk het lichaam gaan zitten. Koude geeft contractie en obstructie: in spieren en gewrichten en zelfs in organen als maag, darmen, blaas, baarmoeder als het aan koude temperaturen blootgesteld worden. Koude kan een chronische conditie worden. Bij koude kan de juiste voeding verwarmen. Dit kan door een andere manier van bereiden van voedsel en voeding te kiezen die het lichaam van binnenuit energetisch verwarmt.

Neutraal voedsel,
Dit zijn rijst en de meeste groenten. Neutraal voedsel heeft een mild effect. Het grootste deel van ons voedsel hoort neutraal te zijn.

Koel voedsel 
Verkoelend eten (bijv. tofu, fruit)) dispergeert hitte. Energetische hitte kan voorkomen bij onbalans in de suikerspiegel, bij huidklachten, ontstekingen of bij een te hoge bloeddruk.

Koud voedsel koelt het lichaam af, bij veel hitte kan koud voedsel het lichaam laten afkoelen. Hierbij moet wel rekening gehouden worden dat te koud voedsel het lichaam juist verzwakt.

Alleen een goede spijsvertering leidt tot het juist opnemen van alle voedingsstoffen, en vormt daarbij een belangrijk deel van onze immuniteit!

De TCM diagnose die ik maak door pols, tong diagnose, meridiaan palpatie en het bekijken van de klacht, geeft een accuraat energetisch beeld, waarvoor ik een aangepast voedingsadvies voor u kan opstellen.
Ik hou hierbij ook rekening met de levenswijze, denk bijvoorbeeld aan: het juiste eten voor onderweg, hoe klaar te maken, “de snelle keuken” en toch vitale voeding binnen te krijgen.
Verder informeer ik u over de juiste eiwitten, vetten, vitamines en mineralen, water en zout, koolhydraten en de juiste keuze van voeding combinaties die belangrijk zijn bij een volwaardige voeding.

De meest energetische kwaliteit van voeding is de vitaliteit, deze is te vinden in onbewerkt zuiver voedsel.

Voedsel allergieën komen steeds vaker voor, al bij onze kinderen. Denk aan allergieën, waar het lichaam op reageert en klachten kan geven als uitslag, buikpijn, hoofdpijn, psychische- en andere klachten.

acupunctuur Zhong Jiao

“Snoep verstandig”

Copyright 2022 © acupunctuur-zhong-jiao.nl | Privacystatement | Alle rechten voorbehouden