Tips voor slaap vanuit de Chinese geneeskunde

Wat zijn de functies van slaap?

Onze interne biologische klok wordt geregeld door de pijnappelklier. Deze maakt het hormoon melatonine aan. Rond 21.00 uur begint de aanmaak van melatonine en de piek is tussen 23.00 uur en 02.30 en rond 07.30 uur is de melatonine aan weer terug naar het begin niveau. Onze lichaamstemperatuur daalt als er melatonine wordt aangemaakt. Rond 04.30 uur is de temperatuur het laagst en daarna begint deze weer op te lopen.

De interne klok heeft een ritme van 24 en 15 minuten. Dit heethet circadiaanritme. Omze interne klok wordt bijgestuurd door externe signalen zoals eten, bewegen, zonlicht. Elektrisch licht, of blauw licht, acitiveert juist het RAS systeem, en werkt andersom, het houdt ons juist wakker.

Wat zegt de Chinese Geneeskunde over slaap?

In de nacht beweegt de Wei Qi door het lichaam in het yinne gedeelte van het lichaam.
Yin is verbonden met dalen, rust en liggen en slapen. En overdag in het yange gedeelte.

Het yange is verbonden met stijgen en met boven. Als je nietgoed  in slaap komt dan is de yange energie niet naar binnen naar het yinne gedeelte van het lichaam gegaan, en is de yange energie stijgend.

Als de yinne energie daalt, dan val je in slaap.

Wat is een gezonde slaap, een verstoorde slaap?

Vanuit de licht slaap vallen we in een diepe slaap.  De diepe slaap heeft als functie om de lichaamsfuncties te herstellen. Onze slaap bestaat uit 20% diepe slaap. Deze is in de eerste fase van de nacht. De helft van de tijd slapen we licht.

Waarom dromen we?

20% van de nacht dromen en 5% zijn we kort wakker. We dromen vooral in de laatste fase van de slaapcyclus. In onze dromen verwerken we emoties. Als je dus te vroeg wakker wordt, mis je de droomslaap!

Wat doet acupunctuur bij slaapproblemen?

Met acupunctuur kan de interne klok gereset worden door middel van de extra meridianen.
Verder kan een differentiatie van verstoringen in de organen met succes behandeld worden.
Belangrijke organen zijn de lever en het hart, nier, long en pericard en maag en galblaas

Het bloed keert terug naar de lever in de nacht. Als er bloedleegte is, kan dit slaapproblemen geven, zoals niet inslapen. Hart bloed geeft mentale rust. Te vroeg wakker worden is galblaas leegte.

Overige klachten die behandeld worden zijn veel slapen, inslaap vallen overdag, slaapwandelen, nachtmerries. Acupunctuur kan ook goed ingezet worden bij jetlag.

Copyright 2022 © acupunctuur-zhong-jiao.nl | Privacystatement | Alle rechten voorbehouden