Wijsheid uit de Chinese geneeskunde

acupunctuur Zhong Jiao

De Shen- Het hart vanuit de Chinese Geneeskunde

Volgens de Daoistische klassieken, Contemplations by the Huainan Masters, rond 110 BC is het hart de keizer van alle organen.
Het hart ligt als een gesloten lotusbloem onder de longen en boven de lever. Het hart laat het bloed en de ademhaling (Qi) circuleren.
Het hart is de zetel van het bewustzijn en de intelligentie.
Als we elke dag onze Shen voeden, leven we gezond en gelukkiger.

De functies van de Shen- de Geest

Vanuit de Chinese geneeskunde houdt de Shen in;
Alle emoties en ons mentale zijn, ons (spirituele) bewustzijn, ons Hoger bewustzijn.

De Shen moet vrij kunnen stromen, niet beperkt, maar ook niet overdadig. Dan krijgen we er last van, we gaan lijden onder onze eigen gedachten en komen niet verder.

Het hout element omvat de lever en galblaas, het vuur element is het hart en de dunne darm, het water element omvat de nieren en de blaas en het aarde element bestaat uit de milt en de maag. De longen en dikke darm vormen samen het metaal element. Elk orgaan heeft een Shen, en een emotionele betekenis.

Het hart heeft Shen, de mind en geeft de mogelijkheid tot bewustzijn via de openingen, oren, ogen, mond om goed te kunnen communiceren met anderen, om helder te kunnen denken, om te kunnen ontspannen en rustig te slapen.

De milt laat zich zien in de Yi, onze intentie. De intentie is nodig om, wat we willen, te kunnen bereiken.

De longen zijn verbonden met de Po, de korporale ziel, het fysieke lichaam en verlaat het lichaam als we sterven. Het is ons instinct wat we nodig hebben en wat we los moeten laten om verder te kunnen gaan.

De nieren bevatten de Zhi, de wilskracht. Het is onze drive om door te kunnen gaan.

De lever gaat samen met de Hun, de etherische ziel. Dit is de geest die blijft bestaan, als we dood gaan, de geest bij bijna-doodervaringen. Het is ook geassocieerd met het plannen van doelen kunnen stellen.

acupunctuur Zhong Jiao

We hebben hiervoor wilskracht nodig van de Zhi, de nieren.
Als de nieren niet sterk genoeg zijn, gaan we de nier energie (nier jing, is onze basis energie, om oud te kunnen worden) verbruiken en compenseren. Deze compensatie kan je vergelijken met een credit card, je moet het altijd terugbetalen… en als er teveel verbruik is, betaal je rente, en wordt het zelfs een last, en heb je geen reserves meer. Nier jing genereert onze levensenergie, Qi en Qi geneert bloed en Shen. Als er genoeg jing is, is er een overvloed aan Qi en Shen, zodat ons lichaam en geest sterk blijven. Dan is er geen ziekte.

Het lekken en verlies van nier jing, is meestal geïnitieerd door problemen van het hart, onze geest.
Als de Shen in problemen komt, zullen de emoties van de organen, gaan overheersen. Dit zijn overdadige vreugde (hartvuur), angst (nierenergie is niet in balans), depressie (longenergie is deficiënt), piekeren (de miltenergie) en woede (stagnatie vanuit de leverenergie).

Alle emoties of onze mentale staat van zijn, horen verrijkt te zijn met de gewenste intentie. Ongeacht wat onze mentale staat is, als Yi, de werkelijke intentie niet betrokken is, zal er een automatisch handelen zijn. Dit zijn vaak gewoontes en oude patronen die onze werkelijke intentie passeren.

De Yi, is wat de Shen blokkeert, we leren survival technieken, het sociaal adapteren, en het schakelt het bewust zijn uit, ook als dit onbewust gebeurt.

Een onderdrukker van de Shen is dus de energie van de Milt; de intentie. Hoe blijf je trouw aan je werkelijke intentie? Persoonlijk, meen ik , door te luisteren naar jezelf, wat je echt wilt en je daar zoveel mogelijk aan vast te houden.

Als dan toch, aan onze eigen intentie (het goed functioneren van de milt) voorbij gegaan wordt, ligt het aan ons om opnieuw te kunnen plannen (de Hun van de lever).

acupunctuur Zhong Jiao

Het bewustzijn van de Shen- de Geest

Het hart is de wortel van het leven, de zetel van onze geest. Als het hart niet voldoende gevoed wordt, (bijvoorbeeld met rust, slaap, evenwicht), kunnen de andere organen uit balans raken, en krijgen we klachten.

De Shen is een aspect van het bewustzijn.
Acupunctuur werkt indirect op het bewustzijn.
Mooi gezegd, net als in een mediatie, is er bij het zetten van een naald, in de resonantie van stilte, juist de nodige beweging, een verschuiving in energie. De stilte van het moment brengt dan een verandering in het bewustzijn.

acupunctuur Zhong Jiao

Acupunctuur werkt effectief om de balans van het lichaam en de geest te herstellen. Soms is het ook nodig, dat mensen zich daadwerkelijk aan hun situatie aanpassen. Dit betekent: je zoveel mogelijk voeden met rust, goede vitale voeding, ademhalingsoefeningen, genoeg beweging, frisse lucht, ontspanning nemen, om evenwicht te creeëren, om op te vangen, wat er verloren gaat bij het verstoren van de balans.

Dao is de weg die voor ieder mens anders is.
De hoogste vorm van Geneeskunde is dan ook die, die ons brengt, naar wat haalbaar is en wat op het moment past. Je kan jezelf niet met een ander vergelijken. Dao, onze weg, is persoonlijk. Onze Dao kan mooi, maar ook moeilijk zijn.
Houd het hart, de Shen, zoveel mogelijk leeg van vervelende emoties en vervul je met Klein geluk.
Wees geduldig en blijf kalm, dan komt alles op zijn eigen tijd, naar je toe.

acupunctuur Zhong Jiao
Copyright 2022 © acupunctuur-zhong-jiao.nl | Privacystatement | Alle rechten voorbehouden