logo

Laseracupunctuur

Lasertherapie

Wat is laser therapie?
Low Level Laser Therapie (afgekort LLLT), ook wel Low Power Laser Therapy, Cold Laser Therapy of Soft Laser therapie is een wetenschappelijk geteste behandelmethode op cellulair niveau dat een effectief wapen is gebleken in de strijd tegen pijn, tal van ziekten en aandoeningen. Het begrip LASER is een afkorting voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation, hetgeen betekent dat door de techniek genaamd ‘gestimuleerde emissie’ het licht zodanig wordt versterkt dat het een gigantische energie herbergt. Lasertherapie combineert voor dat doel de meest effectieve technologieen van zowel Westerse als Oosterse culturen.

Beschadigingen in de basis van het weefsel, namelijk in de kern van de cellen leidt tot een scala aan klachten waar laser een antwoord op heeft: Chronische pijn, blessures, artritis, hielspoor, herpes simplex, ulcers, gordelroos, eczeem, psoriasis, triggerpoints, impotentie, carpale tunnelsyndroom, doorbloedingsproblemen, acne, rugklachten, fybromyalgie, diabetische voet, slechte wondheling, zenuwpijnen, tennisarm, tinnitus, hyperacusis, ‘sudden deafness’, RSI, kaakproblematiek en diverse ontstekingen. En dat is nog maar een greep, want in principe alle doorbloede delen van ons lichaam waarvan de cellen beschadigd of uitgeput zijn, kunnen met LLLT gestimuleerd worden tot herstel en genezing.

Laserlicht uitgelegd
Lasertherapie wordt gegeven met behulp van diodesondes, de zogenaamde laser pointers. Laserlicht is niet hetzelfde als natuurlijk licht. De lichtenergie bestaat uit een smalle, niet uitwaaierende straal van slechts een kleurgolflengte in tegenstelling tot bijvoorbeeld een gewone lamp dat een breed spectrum van licht afgeeft en zijn licht naar alle richtingen uitstraalt. Door deze zeer gerichte en constante bundel behoudt het van photon energie gebruikmakende laserlicht zijn kracht, heeft het het vermogen om lichaamsweefsels te penetreren zonder veel hitte af te geven. Er moet opgemerkt worden dat er een verschil is tussen High Level Laser Therapie en Low Level Laser Therapie, welke laatste in dit artikel wordt behandeld. High Level Lasers worden gebruikt bij operaties en ooglaserbehandelingen en hebben in tegenstelling tot Low Level Laser het vermogen om te verhitten, te branden en door weefsel te snijden.

Hoe werkt lasertherapie?
Low Level Laser Therapie (ook wel Low Intensity Laser Therapie) stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam door middel van lokaal toegepast rood licht en infrarode laserstralen. Cellen in het lichaam absorberen de secuur gerichte lichtbundels en converteren ze in biochemische energie dat herstel en genezing bespoedigt. Om precies te zijn: Het laserlicht stimuleert de energieproducerende delen van de cel, de mitochondria geheten, om stoffen aan te maken die het vernieuwingsproces van de beschadigde cellen versnellen. De ‘batterij’ van de cellen krijgt als het ware een kick om weer normaal te functioneren.

Dit is een baanbrekende manier van genezing en anders dan we in de reguliere westerse geneeskunde gewend zijn. Om die reden zou lasertherapie geschaard kunnen worden onder natuurgeneeswijzen, met name de orthomoleculaire geneeskunde. Deze geneeskunde is ontwikkeld door wijlen Prof.Dr. Linus Pauling, tweevoudig Nobelprijs-winnaar, en behandelt klachten door lichaamscellen in optimale staat te herstellen. De laser behandelmethode is hierdoor zowel holistisch als zeer nauwkeurig. Omdat Low Level Laserlicht centimeters diep doordringt in de lichaamscellen, beinvloedt het door stimulatie op celniveau het weefsel, de spieren, pezen en gewrichten. Lasertherapie is aldus in te zetten bij tal van gezondheidsproblemen en klachten.

Laser in de praktijk
Een therapie bestaat over het algemeen uit een serie behandelingen die een aantal weken duurt. Behandelingen vinden meestal enkele keren per week plaats. Elke sessie duurt ongeveer een half uur maar er zijn variaties van slechts een paar seconden tot anderhalf uur, afhankelijk van het soort klacht en de grootte van het te behandelen gebied. Soms moeten er vervolgbehandelingen plaatsvinden, afhankelijk van de resultaten. Lasertherapie heeft een snelle werking: Al na een aantal behandelingen zou verbetering moeten plaatsvinden.

Laser in de wereld
De eerste onderzoeken naar de werking van laser als geneeskundige therapie dateren al van de vijftiger jaren en vindt zijn oorsprong in Oost Europa en Rusland. In de jaren zestig werden wonden en littekens al met laser behandeld. Onderzoeken en behandelingen vinden sinds de afgelopen vijfentwintig jaar ook in de rest van Europa, Canada, Zuid-Amerika, Azie en Amerika plaats. De FDA (U.S. Food and Drug Administration) heeft soft laser inmiddels erkend als betekenisvolle behandeling voor de verlichting van pijn, wat tot een toename van behandelmogelijkheden heeft geleid. Artsen, laserspecialisten en gepassioneerde wetenschappers bundelen hun krachten om de bestaande techniek van Low Level Laser Therapie nog verder te ontwikkelen. Dit heeft geleid tot vergoeding van lasertherapie in vooralsnog Japan en Noorwegen waar LLLT erkend is als de allerbeste behandeling bij slijtage aan gewrichten.

Lasertherapie heeft behalve deze landen vaste grond gekregen in Zweden, Duitsland, Zwitserland, Finland, Tsjechie, Slowakije, Frankrijk, Italie, Hongarije, Roemenie, Turkije, Israel, China, Argentinie en Engeland. Wereldwijde belangstelling groeit. Door middel van regelmatige congressen en opleidingen verbreedt men de kennis over toepassingen, doseringen en therapieduur met als doel behandelingsprotocollen te optimaliseren en in een standaard vast te leggen. In de afgelopen tientallen jaren zijn de vele gepubliceerde wetenschappelijke studies, waaronder een aantal ‘Gold Standard’, een weergave van de effectiviteit van laser. En dat toont in elk geval aan dat Low Level Laser Therapie duidelijk aan zijn opmars is begonnen en de potentie heeft de geneeskunde van de toekomst te zijn.